BuitensteBinnenTuin

BuitensteBinnenTuin (2017-2021, Venlo)

VieCuri heeft sinds 2015 een Oncologiecentrum (poli 71) waar medisch specialisten en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. Dat is prettig voor de patiënt die daarmee op één vertrouwde locatie met veel privacy, rust en vertrouwde zorgprofessionals zijn of haar zorg ontvangt.

Er was een wens dit centrum uit te breiden met een serre, tuin en een kunsttoepassing. Een mooie plek die een moment van rust en bezinning beoogt voor mensen die een afspraak hebben in het Oncologiecentrum. Deze wens is werkelijkheid geworden en de tuin is in september 2019 opengesteld voor publiek. 

Bekijk hier dronebeelden van de tuin in wording.

Voorbeeld van de werking van de verlichting in de kas.

De achtergrond

Verschillende patiëntgroepen bezoeken het Oncologiecentrum. In sommige gevallen gaat het om een eerste bezoek, waarin klachten worden besproken en vervolgonderzoek nodig is. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen. Dit brengt veel spanning met zich mee: is de uitslag goed of is er sprake van kanker. Onderzoeken laten zien, dat natuur en groenvoorzieningen stressverlagend werken. En dat bloemen, planten en natuurschoon rust bieden bij beladen gesprekken en boodschappen. Patiënten met kanker kunnen in de serre of in de tuin hun zinnen verzetten. De aandacht voor patiëntgericht werken heeft geleid tot het omarmen van het gedachtegoed van de ‘healing environment’. Lees verder…

Jean Henkens, parkbioloog en landschapsarchitect Center Parcs en bedenker van de tuin zegt:

“Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is er ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven”.

Omdat we de buitenwereld binnenhalen en andersom, is de naam van dit project: “BuitensteBinnenTuin Oncologiecentrum.”

Opdrachtgever: ViCuri, afdeling oncologie, Venlo

Ontwerper van de tuin: Jean Henkens

Conceptontwikkeling: Circus Andersom

Conceptbegeleiding / uitvoering: Nikki Loef

Technische realisatie van o.a. de verlichting in de kas: Pim Loef